woensdag 12 februari 2014

Dag 1 : Amsterdam - Aalsmeer

Op deze zonnige woensdag starten we vanaf Amsterdam Centraal met het Pelgrimspad. We kijken even achterom naar het prachtige stationsgebouw gebouwd door architect Cuypers in een combinatiestijl van gotiek en renaissance. Nergens ontdekken we een startpunt of herkenningsbord van het Pelgrimspad. Ook de wit-rode markering is in stad Amsterdam bijna niet aanwezig.

We ontdekken al snel dat het Pelgrimspad zijn naam eer aan doet. Op basis van de beschrijving uit de gids en het kaartje lopen we richting Zeedijk. Door de St. Olofsteeg naar de Oudezijds Voorburgwal. Wat een prachtig uitzicht over deze wateren in Amsterdam, het lijkt Venetiƫ wel! Een muur versiert met ingelegde stenen met afbeeldingen, een sluisje en dan het grachtenhuis met de verborgen kerk "Ons Lieve Heer op Solder". Inmiddels is de schuilkerk een museum geworden. We besluiten later nog eens Amsterdam aan te doen voor alle bijzondere kerkjes en musea die we nu tegen komen.

Kronkelend door kleine straatjes, langs de Oude Kerk, komen we uit op de Dam. Via het Rokin en de Wijde Kapelsteeg komen we in de Kalverstraat.
Het is even heen en weer lopen en zoeken voor we eindelijk de Gedenksteen Ter Heilige Stede hebben gevonden. Dit markeert de plek waar vroeger een kapel stond. De kapel is bekend van het Mirakel van Amsterdam, een godswonder met een hostie. Vanaf deze plek in de Kalverstraat wordt nog jaarlijks op een nacht in maart een Stille Omloop gehouden naar de Oude Kerk.

Door de toegangspoort van het Amsterdams Historisch museum, binnen door de Schuttersgalerij, op weg naar het Begijnhof. Wat een rustiek hofje, daar zou je wel willen wonen. De kapel is echt de moeite waard met de 9 panelen over het Mirakel, de wandschildering met de Omloop en prachtige balkons die we helaas niet op mogen. Via een poortje komen we uit op het Spui.

We lopen over de Heilige weg, ooit aangelegd om de toestroom van Pelgrims aan te kunnen, langs de grachtengordel naar het Vondelpark. In het Paviljoen nemen we de tijd voor een kopje cappuccino en dan gaan we in een redelijke wandelpas op pad richting Amsterdamse bos. We lopen eerst een aantal kilometers langs de Schinkel met woonboten, de een nog mooier dan de ander, en passeren een oud kerkhof. Langs de jachthaven met langs deze jachthavenweg nog een oude Haarlemse spoorlijn en halte verder naar de Bosbaan. Geen roeiers te zien, het is niet het juiste seizoen. Langs het Bezoekerscentrum lopen we het Amsterdamse bos in. Het Dachau monument ligt te ver van de route, ontdekken we als we al een eind op weg zijn in het bos. Bijzonderheid zijn de vele houten bruggen, de meesten van Piet Kramer uit de stijl van de Amsterdamse school. Paden kronkelen langs de watergangen.

Via een viaduct komen we uit bij de Amstelveense Poel. In de verte zien we de Urbanuskerk, helaas in de steigers. We lopen langs aanlegsteigers en door het Bloesempark met verhoogde wandelpaden. Slingerend door het veen, over diverse bruggetjes met langs het water nog een prachtige molen, lopen we richting Schiphol-Oost. Dan gaan we over de dijken van de Haarlemmermeerpolder. Na vele kilometers langs het water met uitzicht op de loodsen van Schiphol komen we op de Mr. Jac. Takkade.
Dit laatste gedeelte trekt ons toch wat minder. De Mr. Jac. Takkade volgen we tot we in Aalsmeer uitkomen aan de weg waar we de Oud-Katholieke Kerk in Oosteinde bewonderen. Hier stond eerder een houten schuilkelder.

Toe aan een pauze komen we in een restaurant, waar we net getuige zijn van een paar ritten van de 1000 meter schaatsen mannen op de Olympische Spelen in Sotsji. Dat is treffen. Twee Nederlanders op het podium! De drukke Oosteinderweg vermijdend nemen we de 1,5 km lange parallelweg naar Aalsmeer. Bij de 1e bushalte aan de Stommeerkade besluiten we hier de bus naar de Bijlmer-Arena te pakken. Volgend traject starten we in Aalsmeer.

Alle foto's van de etappe Amsterdam - Aalsmeer