vrijdag 14 maart 2014

Dag 2: Aalsmeer - Zwammerdam

Dit traject starten we bij de bushalte aan de Stommeerkade in Aalsmeer. Langs het water lopend komen we na een paar honderd meter bij de Stommeermolen uit 1650, niet de eerste molen van deze dag zoals zal blijken.

Aalsmeer en omgeving staat bekend om zijn bloembollen en kassen. Minder bekend zijn de forten die behoren bij de verdedigingslinie om Amsterdam. Wandelend langs de waterkant van de Westeinderplas passeren we een watertoren in art-deco stijl. Even verderop staat Fort Kudelstaart. Dit fort is verbonden met Fort de Kwakel via een aantal grasdijken. De route over de grasdijk heeft een passende naam: de Vuurlijn. Als we het dorp de Kwakel uitlopen komen we pas echt terecht in een gebied met kassen. Vele kilometers lopen we langs het jaagpad van de Amstel-Drecht. Hier en daar wat huizen, prachtige knotwilgen en rietkragen langs de waterkant. Vroeger werden schuiten door paarden voortgetrokken over het jaagpad. Langs de kassen liep vroeger een middeleeuws kerkepad.

Het zonnetje breekt door en we genieten volop. We voelen ons echte pelgrims, het wandelen loutert. Weinig andere Pelgrim wandelaars, die worden vaker op zondag gesignaleerd.
De afgebrande Moordmolen kunnen we niet vinden. De Tolhuissluis is in reparatie. Het pad gaat verder naar Bilderdam. Voor de dam is opdracht gegeven door bisschop Bilder. Voor de Lourdesgrot van Noordeinde bij Nieuwveen gaan we geen extra kilometers lopen, daar zijn we al geweest tijdens ons Marskramer-project.

Via Papenveer lopen we over de kilometerslange Hoge dijk richting Aarlanderveen. Voorzichtig om een groep paarden heen, langs een boerenerf, schapen grazen in de uitgestrekte velden, mooi en rustgevend. Wat opvalt zijn de uitgestrekte groene weilanden met vele slootjes en gemalen in dit veengebied. Dit gebied wordt droog gehouden door talrijke gemalen of molens. In de Franse tijd werd de binnenzee ten oosten van Aarlanderveen droog gemalen.

Na Aarlanderveen lopen we pas echt het groene hart van Nederland binnen. Na de ophaalbrug passeren we de Putmolen, de enige overgebleven molen van de Molenviergang: de andere drie zijn afgebrand. Het volgende gedeelte van de route voert een aantal kilometers door de weilanden.
Je ziet ook duidelijke hoogteverschillen van het water aan weerskanten van de dijk. Hier zien we drie molens op rij, de Ondermolen, de Middenmolen en de Bovenmolen. Wat een prachtig gezicht, zo tekenend voor dit veengebied. Er is geen kas meer te zien en we zijn uit de baan van de vliegroute van Schiphol. Het laatste deel gaat weer over een jaagpad langs de Oude Rijn. Vlak voor Zwammerdam staat nog een molen, de dikke romp geeft de molen zijn naam: de Dikke molen, een heel ander type molen dan de anderen die we gepasseerd zijn.
Precies op het juiste tijdstip komen we aan op het plein in Zwammerdam. Met de buurtbus is het een korte rit naar Bodegraven om vandaar aan de thuisreis te beginnen.

Alle foto's van de etappe Aalsmeer - Zwammerdam