Vanuit Bodegraven is Zwammerdam goed bereikbaar via een prachtig pad dat langs de Oude Rijn loopt. Dat lopen we liever dan een omweg met trein en lokale bus. Koffie wordt ons in Zwammerdam helaas door de neus geboord, het restaurant is pas om 12 uur open.
Het eerste deel van de route naar Reeuwijk gaat door de Binnenpolder. Vanwege het broedseizoen volgen we deels de verharde weg in plaats van het pad door de weilanden.
Via de Dammekade bereiken we de Zijdesloot waar we bijna 1000 m langs lopen. Dan bereiken we de Ringdijk die ons door de Reeuwijks polder voert. We hebben prachtig uitzicht over de weilanden met veel kavels en tussenliggende slootjes die allemaal uitwaaieren richting Bodegraven. Na het passeren van een bungalowpark zien we aan de overkant van de vaart een mooi tafereel van Hollands welvaren, de bonte koe, te midden van een tuinbedrijf gespecialiseerd in bolvormige struiken.
Via Oud-Reeuwijk komen we uit bij het Reeuwijksche Hout waar we even van een kop koffie en het uitzicht over de plassen genieten. De route volgt eerst de waterkant en daarna lopen we tussen de Ravensberg en de Broekvelden door. Zanduitgraving van de Broekvelden heeft geleid tot een veel diepere plas dan Ravensberg, wat een duidelijk verschil geeft tussen beide plassen. We genieten van de plantenweelde aan de oevers, het slingerende pad tussen de plassen door, de leuke bruggetjes en de vele nesten met eenden, meerkoeten en futen. We zoeken nog wel even naar de 'Vier Essen' bij Sluitwijk, ook een belangrijk pelgrimsdoel in het verleden, maar vinden hier niets van terug.
Langs Oukoop en de kippenkade lopen we dwars door een rustgevend natuurgebied. Even in stilte genieten vanaf een bankje, de voeten laten rusten en de omgeving op ons laten inwerken, voor we via een dijk richting Driebruggen gaan. Helaas is het pad langs de Dubbele Wiericke gesloten vanwege het broedseizoen en worden we omgeleid via de parallel lopende Enkele Wiericke. Het staat gelukkig goed aangegeven. Beide boezemwateren dienden er voor om overvloed aan water te lozen op de Oude Rijn. Bovendien kon het tussenliggende gebied in tijden van oorlog onder water worden gezet.
Na het passeren van de spoorlijn wandelen we even van het pad af naar het dorp Hekendorp. Onder aan de dijk met prachtige authentieke woningen ontdekken we een café waar we voor koffie neerstrijken op het terras. Gesterkt gaan we op weg voor het laatste stuk van deze dag. Langs de Hollandsche IJssel naderen we Haastrecht. We lopen door het stadje op zoek naar de Kerk Sint Barnabas. In deze kerk wordt Maria ter Weghe vereerd. Maria ter Weghe heeft zijn oorsprong in het dorpje Foy in België waar in een holte van een boom een Maria-beeldje werd gevonden. Door allerlei genezingen en bijzondere voorvallen trok dit beeldje veel pelgrims aan. Haastrecht kreeg een door de paus gezegende replica van het beeldje welke is ondergebracht in de kerk Sint Barnabas.
Al hebben we in Haastrecht de route voor deze dag afgerond, het is zo mooi weer dat we besluiten naar Gouda te lopen. Daarmee volgen we een stukje van het Pelgrimspad 'buiten het broedseizoen'. Via Stein, langs boerderij het Klooster, wandelen we door Gouda Goverwelle naar het centrum en strijken neer op een terras op de Markt.
Alle foto's van de etappe Zwammerdam - Haastrecht